NL - FR

Onze Producten

Promoties

home

Tevredenheidsenquete

Welkom op onze site,

Onze firma is gespecialiseerd in alle mogelijke hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit begint met een eenvoudig handloepje, over speciaal aangepaste brillen, naar de meest gesofistikeerde elektronische apparatuur.

U bent steeds bij ons welkom na afspraak.

Aan de linkerkant van de website vindt u onze producten, deze zijn gegroepeerd per categorie en subcategorie. Om door de subcategorieën te bladeren volstaat het om op een hoofdcategorie te klikken. Een nieuw submenu zal zich dan openen.

Bovenaan de website staat het hoofdmenu, hier vindt u onder andere onze contactgegevens en verscheidene links naar andere interessante websites.

 

Wat is low vision?

We spreken over slechtziendheid of low vision, wanneer de gezichtsscherpte minder is dan 30% en een bril of contactlenzen met optimale sterkte deze afwijking niet meer kunnen verbeteren.

Een verminderd zicht kan ontstaan door ouderdom (leeftijdsgebonden maculadegeneratie) of door aandoeningen zoals glaucoom, cataract, diabetische retinopathie of retinitis pigmentosa. De meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid is maculadegeneratie; de verminderde werking van de gele vlek of macula, in het centrale gedeelte van het netvlies.

Maculadegeneratie tast het centrale zicht aan, waardoor de omgeving wel nog waarneembaar is, maar details niet meer onderscheiden kunnen worden. Zelfs met de beste brilcorrectie of best aangepaste contactlenzen is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk om met de auto te rijden of een boek of krant te lezen.

Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie, waarbij een deel van het netvlies langzaam dunner wordt en daardoor het zicht daalt, komt het vaakst voor. Natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie is te wijten aan de vorming van nieuwe, broze bloedvaatjes achter het netvlies. Deze kunnen lekken wat leidt tot littekenvorming die het centrale zicht aantast. De natte vorm evolueert sneller en leidt tot een groter risico op een aanzienlijk verlies van zicht.

Een low vision specialist kan helpen

Het is belangrijk om een oogarts te laten vaststellen wat de onderliggende oorzaak van slechtziendheid is. Soms kan een behandeling met medicatie of een operatie zorgen voor een verbeterd zicht. In het andere geval kan een low vision specialist soelaas bieden.

Ondanks de schade die door maculadegeneratie is voortgebracht kunnen gezichtshulpmiddelen zoals vergrotende loepen, telescopische brillen of aangepaste filterglazen zorgen voor verbetering van het gezichtsvermogen. Daarnaast zijn er ook tal van elektronische hulpmiddelen, speciale verlichtingstoestellen, en zelfs vergrotingssoftware die het leven ingrijpend kunnen veranderen.

Samen met u gaat de low vision specialist op zoek naar het meest geschikte visuele hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat uw dagdagelijkse leven er een stuk makkelijker op wordt.

Ergra Engelen is dé gespecialiseerde leverancier in België van visuele hulpmiddelen voor slechtzienden. Bekijk hier ons assortiment optische hulpmiddelen.

Wie we zijn

Ergra Engelen is over de jaren heen uitgegroeid tot een autoriteit op vlak van low vision. Zaakvoerder Dirk De Rijcke is de ervaren low vision specialist die elke patiënt omringt met de allerbeste zorgen. Hij ontvangt patiënten niet alleen in de eigen praktijk, maar ook in diverse ziekenhuizen en gespecialiseerde optiekzaken verspreid over heel België.

Om alles in goede banen te leiden beschikt hij over zevenkoppig team van goed op elkaar ingespeelde medewerkers. We stellen ze graag aan u voor: …

Ons assortiment

Loepen

Van eenvoudige handloepen en zakloepen tot schuifloepen met ingebouwde verlichting: loepen bestaan in alle soorten en maten. Let wel: hoe zwaarder de vergroting , hoe kleiner het gezichtsveld. Bij het lezen van een krant of boek met een sterkere loep zullen minder woorden zichtbaar zijn, waardoor u beter maar minder vlot zal lezen.

Loepenbrillen en telescoopbrillen

Sommige loepen zijn zo ontworpen dat ze bevestigd kunnen worden op uw bril en zo zorgen voor een extra vergroting. Telescoopbrillen bestaan dan weer uit een op maat gemaakt optisch systeem (te vergelijken met een verrekijker) dat bevestigd wordt op een basisglas of rechtstreeks gemonteerd wordt in een stevig montuur. Door een instelbaar systeem te gebruiken of te werken met extra opzetlenzen, kunnen soms meerdere taken op verschillende afstanden met een bril uitgevoerd worden. Telescoopbrillen voor veraf zien kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld TV kijken of theaterbezoek. Omdat u met een loepenbril of telescoopbril beide handen vrij heeft zijn ze zeer geschikt om mee te schrijven, handwerken en knutselen en te lezen.

Elektronische hulpmiddelen (beeldschermloep) voor slechtzienden

Bij beeldschermloepen wordt gebruik gemaakt van een camera en een beeldscherm. Een beeldschermloep is met vooral geschikt voor mensen die een hoge vergroting nodig hebben en/of voor wie een hoog contrast (zwart/wit) belangrijk is. De gebruiker bepaalt zelf de mate van vergroting. Er bestaan modellen voor op tafel of kleinere meeneembare versies met een batterij.

Filterlenzen

Filterlenzen tonen hun efficiëntie door licht onder bepaalde golflengten te gaan filteren en het meer intense, storende blauwe licht in diverse gradaties tegen te houden. Zo vergroten ze het contrast waardoor meer scherpte ontstaat. Bekijk hier ons assortiment filterlenzen.

Verlichting

 

Een aangepaste verlichting kan het effect van een loep of vergrotingsmiddel nog versterken. Door hun grote lichtsterkte zorgen verlichtingstoestellen voor helder, duidelijk en comfortabel zien. Verlichtingstoestellen bestaan in diverse formaten: van staande vloerlamp over tafellamp tot compacte, handig inklapbare leeslampen.